Tijdens mijn politieke carrière als Eerste Kamerlid (1999-2007) was ik een van de eerste politici die in 2004 een eigen - tamelijk primitief - weblog begon. Eerst vooral vanwege mijn politieke activiteiten/meningen, maar in de loop der tijd steeds meer over mijn publicaties en publieke optredens als journalist en publicist. Zo werd het weblog een etalage voor iedereen die op hoogte wilde blijven van mijn gepubliceerde artikelen en columns, van gebeurtenissen waar ik bij ben geweest, van observaties die ik doe, van meningen die in mij opwellen, of van andere persoonlijke wetenswaardigheden.
Het is geen dagboek, maar wel een soort maandboek geworden, waar ik zelf regelmatig in terug blader om nog even na te gaan hoe het ook al weer zat.
De natiestaat wordt relatief steeds minder belangrijk. Bij de grote opgaven van deze tijd krijgen lokale en regionale overheden enerzijds en supranationale instellingen anderzijds steeds meer zeggenschap. Dit fenomeen, glokalisering genoemd, staat centraal in het zomernummer van CDV.
Glokalisering past goed bij christendemocratische noties als subsidiariteit, menselijke maat en bestuurlijke nabijheid. Daarmee is deze beweging niet alleen hosanna: ze levert namelijk ook nieuwe dilemma’s en vragen op. Om goed te kunnen inspelen op glokalisering zijn versterking van de regionale democratie en bezinning op een nieuwe rol voor de nationale politiek nodig. Het CDA zou zijn werkwijze en organisatie beter kunnen afstemmen op de nieuwe geglokaliseerde werkelijkheid.
Vanuit drie invalshoeken wordt ingegaan op de geschetste problemen: glokalisering als fenomeen, nieuwe spanningsvelden, politieke perspectieven. Pieter Hilhorst en ik schreven een bijdrage naar aabeleiding van de decentralisatie van het sociale domein. Klik hier of op de afbeelding om deze te lezen. Meer informatie over het zomernummer vind je hier.
jul30
Vervolgbericht Het Parool over vertrek Hetty Vlug
jul29
Het Parool over gedwongen vertrek Hetty Vlug
jul5
Docu/video: Amsterdam terug aan het IJ
Nu te zien op YouTube: AMSTERDAM TERUG AAN HET IJ, over de transformatie van de IJ-oevers in de afgelopen 25 jaar! Een feest van herkenning voor iedereen die woont of werkt langs het IJ, die Amsterdam een warm hart toedraagt, die van onze recente stadsgeschiedenis houdt. Van de stadsnomaden uit 1989 tot de aanplemping van IJburg in 1995, van Oostelijk Havengebied tot Houthavens, van broedplaats NDSM, tuinencomplex Buitenzorg of Piet de palingvisser tot de A’DAM toren, van de Shellkantine tot de Tolhuistuin. Pak er een kop koffie of een wijntje bij, zet je beeldvullende schermweergave aan en ga lekker zitten voor 40 minuten genieten. De docu is gebaseerd op beeldmateriaal dat in de loop van de afgelopen 30 jaar is gemaakt en samengesteld en gemonteerd door Annegriet Wietsma. Ik heb de commentaartekst, ingesproken door Adelheid Roosen, (grotendeels) geschreven.
jul1
Boek Canon volkshuisvesting komt er!!!
In de derde week van juni schoten we door de magische grens van 5000 bestelde exemplaren van het boek Canon volkshuisvesting heen, inmiddels staat de teller op 5439. De campagne begon begin mei, en an vijf weken is het dan zover. Met de Vereniging Canon sociaal werk kunnen we boeken uitbrengen tegen een zeer lage prijs, maar dan moeten we wel massa kunnen maken. En elke keer is het weer spannend of dat lukt. In het verleden lukte dat heel goed bij de maatschappelijke opvang, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg, maar die sectoren hebben als voordeel dat zij veel personeel hebben voor wie zo'n boek een leuk inhoudelijk onderdeel is van het kerspakket. Bij de Canon gehandicaptenzorg was er zelfs een organisatie die 7500 boeken bestelde, ja dan ben je snel klaar.
Dat geldt veel minder voor de volkshuisvestingsector en dan met name de woningcorporaties. Die hebben niet zulke aantallen mensen in dienst. Dus je moet meer je best doen en veel meer corporaties bereid vinden met kleine aantallen een groot aantal mogelijk te maken. Dat is dus gelukt, en het aantal zal best nog wel groeien. We gaan er nu in het najaar een heel mooi boek van maken. Hoe de ontwikkelingen bij door op de afbeelding te klikken.
De 25e aflevering van onze serie (we gaan tot 30!) over de beloften van de decentralisaties en wat daarvan terecht komt, is vorige week online gegaan op socialevraagstukken.nl. Waarom is het zo moeilijk om sociale netwerken echt in te schakelen? En hoe komt het dat sommige gemeenten daarin wel een forse stap voorwaarts hebben gemaakt? Wil je het hele verhaal lezen: klik hier of op de afbeelding boven.
jul1
Mijlpaal op twitter: 6000 volgers
Mijn honderdste volger op twitter gaf ik nog een boek cadeau, iets wat ik bij de vijfhonderdste herhaalde. Daarna ben ik er mee opgehouden en groeide het aantal volgers gestaag. Daar hoef je niet zo heel veel voor te doen, behalve af en toe iets tweeten. Vandaag bereikte ik de mijlpaal van 6000 volgers. Nog steeds een onwaarschijnlijk aantal. Het zijn overigens niet allemaal mensen, er zitten steeds meer 'organisaties' tussen, zoals ook mijn 6000e volger een organisaties is, want een van de twee hieronderstaande volgers moet het zijn. Daar kan je ook moeilijk een persoonlijke attentie aan geven. Dus mijn 6000ste volger blijft met lege handen achter. Op naar de 7000!