Tijdens mijn politieke carrière als Eerste Kamerlid (1999-2007) was ik een van de eerste politici die in 2004 een eigen - tamelijk primitief - weblog begon. Eerst vooral vanwege mijn politieke activiteiten/meningen, maar in de loop der tijd steeds meer over mijn publicaties en publieke optredens als journalist en publicist. Zo werd het weblog een etalage voor iedereen die op hoogte wilde blijven van mijn gepubliceerde artikelen en columns, van gebeurtenissen waar ik bij ben geweest, van observaties die ik doe, van meningen die in mij opwellen, of van andere persoonlijke wetenswaardigheden.
Het is geen dagboek, maar wel een soort maandboek geworden, waar ik zelf regelmatig in terug blader om nog even na te gaan hoe het ook al weer zat.
Op deze site is een aparte pagina gemaakt waarin de verslagen bijeen zijn gebracht van de acht 3D-Labs die ik met Pieter Hilhorst tussen juni 2015 en december 2016 in acht gemeenten organiseerden. Dat deden we insamenwerking met KING/VNG en in het project gingen we op zoek naar oplossingen voor lokale problemen die zich bij de reorganisatie van het sociale domein voordeden. Ons referentiekader werd gevorrmd door de tien beloften (zie afbeelding hierboven) die we in de startbundel Nabij is beter hadden geformuleerd en - heel toepasselijk - op een placemat hebben afgedrukt. Terwijl we in de gemeenten aan de slag waren publiceerden we tegelijkertijd over onze waarnemingen en ervaringen in de serie Nabij is beter - decentraal denken en doen op de site van socialevraagstukken.nl. Tussen juni 2015 en december 2016 verschenen daar dertig afleveringen. Ook daarvan wordt op de verslagpagina een overzicht geboden. In janauri 2016 tenslotte maaakten we een eerste tussenbalans op na één jaar decentraliseren: Nabij is beter II.
Veel reacties en discussie op twitter over aflevering #29 van Nabij is beter. De bovenstaande top 4 (illustratie is uit Binnenlands Bestuur van 18 november) was een van de aanleidingen voor deze aflevering. Lees hier de hele tekst.
dec16
Hommage aan Peter van Staaten (4) - slot
Precies 25 jaar geleden leverde Peter van Straaten zes tekeningen voor het boek Schrijfwerk. Een handleiding voor de non-profitsector van Marianne van den Boomen en mij (zie ook weblog van 10 december). Dit is de laatste van de serie die ik als hommage aan de grote tekenaar nog een keer online breng.
dec14
Presentatie Canon paiilatieve zorg
Woensdagavond 14 december werd in het Congrescentrum De Werelt in Lunteren tijdens de opening van het zesde Nationaal Congres Palliatieve Zorg de Canon palliatieve zorg gelanceerd. Aan deze canon hebben Jan Steyaert en ik namens de redactie van de Canon sociaal werk het afgelopen jaar hard gewerkt in opdracht van ZonMwen met steun van een deskundige redactieraad. Woensdagavond was dus het moment om het resultaat daarvan publiek te maken. Dat gebeurde op een bijzondere manier. Staatssecretaris Van Rijn overhandigde een schaal met zand aan zandprinses Rosa van der Vijver die vervolgens op een virtuoze wijze via een projector op een groot scherm de geschiedenis van de palliatieve zorg met zandtekeningen wist te verbeelden. Dat leverde een adembenemende voorstelling op. Een stuk spannender dan de toespraak die de staatssecretaris daarna hield over zijn beleid met betrekking tot de palliatieve zorg.
Precies 25 jaar geleden leverde Peter van Straaten zes tekeningen voor het boek Schrijfwerk. Een handleiding voor de non-profitsector van Marianne van den Booemn en mij (zie ook weblog van 10 december).
dec12
#29 Nabij is beter
Verder lezen? Klik hier of op de afbeeldingen hierboven voor het hele verhaal op de site van socialevraagstukken.nl.
De tien beloften van de decentralisaties vind je hier.
dec10
Bij het overlijden van Peter van Straaten
Precies 25 jaar geleden tekende de gisteren overleden Peter van Straaten zes illustraties voor het boek Schrijfwerk. Een handleiding voor de non-profitsector dat Marianne van den Boomen en ik hadden geschreven nadat we zo'n tien jaar werkzaam waren geweest voor bladen in de sociale sector. Uitgeverij Bohn Stafleu Van Loghum meende dat er wel wat illustraties in het boek pasten en daarvoor kwam volgens ons maar een tekenaar in aanmerking: Peter van Straaten. Maar die doet het nooit, zeiden we hardop. Hij deed het wel en leverde zes typerende Van Straatens af, waarvan er eentje op de cover belandde. Ik zal ze deze week bij wijze van hommage in dit weblog online brengen.