JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: Canon palliatieve zorg
Subtitel
Auteur(s): Jos van der Lans (eind- en beeldredactie), Jan Steyaert, Rob Bruntink, e.a.
ISBN:
Prijs: € 15,00
Uitgave: Vereniging Canon sociaal werk
Datum: november 2018
96 pagina's  geïllustreerd
Inhoud:
Al weer het zesde Canon-boek dat wordt uitgegeven door de Vereniging Canon sociaal werk. Evenals de vijf voorafgaande Canon-boeken is het weer een bijzondere uitgave geworden. En uniek: want niet eerder is de geschiedenis van de palliatieve zorg zo overzichtelijk gepresenteerd.

De Canon palliatieve zorg, verschenen op 2 november in een oplage van 7000 exemplaren, neemt u mee door de geschiedenis van de palliatieve zorg. De Canon begint met de internationale geschiedenis van hospices, met namen als Cicely Saunders en Elisabeth KŁbler-Ross. Daarna komen onder meer de pijnbestrijdingsrevolutie, de toenemende levensverwachting, de eerste initiatieven in Nederland, de opkomst van de euthanasiediscussie, de stichting Leendert Vriel, het Bijna-Thuis-huis in Nieuwkoop, de invloed van Aids, de rol van koningin Beatrix, de kinderpalliatieve zorg en de worsteling met de financiering aan bod. En dat is nog maar een beperkte greep.

Uit de introductie:
"Dit boek wil vooral dienen als fysiek en tastbaar monument voor al die mensen die de afgelopen halve eeuw de palliatieve zorg, nogal eens tegen de klippen op, hebben groot gemaakt. Deze boekuitgave is een hommage aan al die mensen die zich dagelijks inspannen om, zoals Dame Cicely Saunders het ooit pakkend omschreef, ‘geen dagen toe te voegen aan het leven, maar leven aan de dagen’. Die met warmte en waardigheid op moeilijke momenten begaan zijn met de kwaliteit van het leven en de kwaliteit van het sterven. Het boek wil de initiatieven en discussies memoreren die aan de huidige praktijk van de palliatieve zorg vooraf zijn gegaan en wie de mensen waren die er hun schouders onder hebben gezet of er hun nek voor hebben uitgestoken. (...) In heel veel opzichten is de palliatieve zorg een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen vrijwillige inzet en professionele zorg, niet omdat de regering dat wil of omdat het door het beleid moet worden afgedwongen, maar uit oprechte warme menselijke betrokkenheid. Deze boekeditie van de Canon palliatieve zorg wil laten zien dat daarmee iets bereikt is waar Nederland trots op kan zijn en dat het verdient om zijn volwaardige plaats in de zorg te koesteren en verder te ontwikkelen."
Bestellen/info
 
cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Sociaal doe-het-zelven cover Eropaf Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Amargi Canon Sociaal Werk Beter Buren Coördinatie Goede Gieren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig