JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: ACHTER DE RAMEN 1998 - 2017
Subtitel Kees Maas: 200 posters en exposities
Auteur(s): Jos van der Lans (samenstelling)
ISBN:
Prijs: € 47,00
Uitgave: FOTOBOEK - print on demand
Datum: februari-2017
60 pagina's  geïllustreerd
Contact: info-at-osvdlans.nl
Inhoud:
Tussen 1998 en 2017 was beeldend kunstenaar en zeefdrukker Kees Maas de drijvende kracht achter de expositieruimte ’Achter de ramen’ op de hoek van de Feike de Boerlaan en de Borneolaan. De ruimte maakt deel uit van BO1, een collectief wooncomplex op het Borneo-eiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. Vanaf het begin heeft Kees zich over deze bijzondere ruimte ontfermd, waarbij hij zich weinig gelegen liet aan een commissie van medebewoners. Kees heeft het niet zo op vergaderen.

Een kleine twintig jaar zorgde hij er voor dat er elke maand een nieuwe expositie ’Achter de ramen’ te zien was, voorzien van door hem zelf gezeefdrukte (en verspreide) posters. Voorbijgangers van de Feike de Boerlaan zijn op deze wijze in deze periode op ruim 200 exposities getrakteerd. Bekende kunstenaars hebben Achter de ramen hun expositiedebuut gemaakt. Achter de ramen is in deze periode uitgegroeid tot een altijd verrassende unieke plek in Amsterdam.

Kees Maas is daar nooit prat op gegaan. Hij deed niet aan public relations, hij verstuurde geen persberichten, hij gaf ook nooit uitleg. Hij deed het gewoon omdat hij het leuk vond, en verder vond hij dat het tentoongestelde maar voor zichzelf moest spreken.

In maart 2017 is Kees Maas zijn partner Susan achterna gegaan. Zij is al een paar jaar in Ruinen in Drenthe neergestreken. Kees verruilt de hectiek van de grote stad voor de rust van het Drentse platteland. Voor Amsterdam, het Oostelijk Havengebied en vooral zijn medebewoners is dat een enorme aderlating. Gelukkig nemen andere BO1’ers de fakkel over en blijft Kees de posters drukken.

Dit fotoboek legt vast welk groots werk Kees Maas de afgelopen 20 jaar verricht heeft op de hoek naast restaurant Havenstad van meneer Wong. Er zijn kunstenaars die voor minder een onderscheiding in ontvangst hebben genomen. Dit boek is de onderscheiding die zijn buren aan Kees Maas bij zijn afscheid hebben meegegeven.

Dit fotoboek biedt een overzicht van alle exposities tussen 1998 en 2017, inclusief beelden van tentoonstellingen, openingen en de directe omgeving van de expositieruimte. Ook is er ruimte voor een paar persoonlijke anekdotes over Kees, waaronder zijn heldhaftige reddingspoging van zijn poes die hij bijna met de bevriezingsdood moest bekomen. Het boek wordt ’on demand’ geproduceerd. Wie ge´nteresseerd is kan een mailtje sturen naar: info@josvdlans.nl.
 


Ter gelegenheid van het vertrek van Kees Maas werd in ’Achter de ramen’ in het eerste weekend van maart 2017 een flitstentoonstelling georganiseerd met 20 door Kees zelf geselecteerde posters van exposities uit de afgelopen twintig jaar.
cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Sociaal doe-het-zelven cover Eropaf Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Amargi Canon Sociaal Werk Beter Buren Co├Ârdinatie Goede Gieren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig