JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: Met geweld opvoeden
Subtitel Waarom de zorg voor verwaarloosde kinderen zo lang verwaarloosd werd
Auteur(s): Jos van der Lans
ISBN:
Prijs:
Uitgave: Commissie vooronderzoek geweld jeugdzorg
Datum: mei-2016
  Essay in opdracht van Commissie Vooronderzoek naar geweld in de Jeugdzorg
Inhoud:
Op 17 mei verscheen het eindrapport van de Commissie Voorzonderzoek naar geweld in de jeugdzorg, ook wel de commissie-De Winter genoemd. De commissie is in het najaar van 2015 ingesteld om te onderzoeken of het mogelijk is om het geweld in de jeugdzorg nog te onderzoeken. Zijn er betrouwbare bronnen voor de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog? Heeft het zin? Dat waren de vragen die de commissie moest beantwoorden.

Dat geweld niet geschuwd werd in de jeugdzorg was duidelijk geworden tijdens de werkzaamheden van de cpommissie-Samson die in 2012 rapporteerde over seksueel misbruik in de jeugdzorg. Heel veel mensen hadden zich toen al bij deze commissie gemeld met de verzekering dat zij dan wel niet seksueel misbruikt waren, maar wel geslagen, systematisch vernederd of wreed gestraft. Die stroom van verhalen leidde uiteindelijk tot het instellen van de commissie-De Winter.

In haar eindrapport concludeert de commissie dat het zinvol en realiseerbaar is om het voorkomen van structureel geweld in de jeugdzorg nader te onderzoeken. De regering heeft de commissie daaropvolgend de opdracht gegeven dat onderzoek ook daadwerkelijk te verrichten.

De commissie heeft mij gevraagd om een essay te schrijven over de relatie tussen culturele en maatschappelijke ontwikkelingen en de plek van geweld in het opvoeden in het algemeen en in de jeugdzorg in het bijzonder.Ik heb mij daar de eerste maanden van 2016 op gestort en dat heeft een mooi verhaal opgeleverd dat nu, als het eerste deel van de bijlagen bij het rapport van de commissie, openbaar wordt gemaakt. Het is een fascinerende studie geworden naar een sector die zich lange tijd verschanst, zo niet zelfs verzet tegen moderne inzichten over het opvoeden en het toepassen van geweld daarin. Verwaarloosde zorg voor verwaarloosde kinderen.

Lees het essay door hier te klikken.

Een eerste uitgebreide versie van het essay, met een bespreking van de vooroorlogse periode, kunt u hier lezen.

Het eindrapport van de commissie, alsmede alle bijlagen, kunt u downloaden op de site van de Commissie Vooronderzoek naar geweld in de jeugdzorg.
Ervaringsverhalen zijn bijeengebracht in een aparte bundel geschreven door Maurice van Lieshout. Klik hier voor de pdf.
Hieronder het voorwoord van het essay.
Bestellen/info
 
cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Sociaal doe-het-zelven cover Eropaf Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Amargi Canon Sociaal Werk Beter Buren Coördinatie Goede Gieren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig