JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: Canon gehandicaptenzorg
Subtitel Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Auteur(s): Jos van der Lans en Maarten van der Linde (eind- en beeldredactie)
ISBN: 9789081981927
Prijs: € Ä 15,00
Uitgave: Vereniging Canon Sociaal Werk
Datum: november-2014
100 pagina's  geïllustreerd
Inhoud:
Nadat eerder de Canon maatschappelijke opvang (2012, oplage 10.000) en de Canon zorg voor de jeugd (2013, oplage 12.000) in boekvorm zijn uitgebracht, is in november 2014 de gedrukte editie van de (in 2012 digitaal gelanceerde) CANON gehandicaptenzorg (vb) verschenen. Het is een prachtig boek geworden, waarbij de digitale versie geheel gereviseerd en verbeterd is, maar oordeelt u vooral zelf: bekijk hier de pdf-versie. In honderd pagina’s passeren hoogtepunten, dieptepunten, opmerkelijkheden en bijzondere mensen uit de moderne geschiedenis van het de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking de revue. Niet alleen in woorden, maar ook in beelden, want de Canon telt zo’n honderdvijftig, vaak unieke, illustraties.

De Canon gehandicaptenzorg (vb) beoogt aan de hand van 25 vensters een inkijk te geven in de historische achtergronden van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Elk venster vertelt een verhaal over een opmerkelijke gebeurtenis of trend in deze geschiedenis van apartheid versus emancipatie, van wegstoppen versus integreren, van nawijzen versus normaliseren.

De Canon laat zien dat we van burgers die eerst als misbaksels werden weggezet, langzaam maar zeker steeds volwaardiger burgers hebben gemaakt. Dat is met zorg gebeurd, met kennis, met de inzet van professionals en niet in de laatste plaats door de inspanningen van mensen die er het meest innig bij betrokken waren: ouders en hun kinderen. De Canon gehandicaptenzorg (vb) vertelt het verhaal van dit gestage proces van emancipatie. Wie de geschiedenis venster voor venster aan zich voorbij ziet trekken, kan niet anders dan een gevoel van trots krijgen. Er was veel ellende, er is veel vooruitgang.

Deze bijzondere uitgave, die in een recordoplage van 30.000 exemplaren is verschenen, is mogelijk gemaakt doordat zoín zestig instellingen bereid zijn gevonden om op voorhand een groot aantal exemplaren af te nemen om onder de medewerkers te verspreiden.
Bestellen/info
cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Sociaal doe-het-zelven cover Eropaf Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Amargi Canon Sociaal Werk Beter Buren Coördinatie Goede Gieren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig