JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: CANON maatschappelijke opvang
Subtitel
Auteur(s): Jos van der Lans, Karin Bakker, Jan Jumelet, Hans Opbroek en Bernd Timmerman (redactie)
ISBN: 978-90-819819-0-3
Prijs: € 10,00
Uitgave: Vereniging Canon Sociaal Werk
Datum: november-2012
80 pagina's  geïllustreerd
Contact: info@josvdlans.nl
Inhoud:
Sinds eind 2006, het jaar dat de Canon van de Nederlandse geschiedenis werd gepresenteerd, ben ik betrokken geraakt bij de Canon Sociaal Werk. Dat begon als een aardigheidje met een overzicht van tien hoogtepunten in TSS en deze website, maar daarna begon het project als vanzelf te lopen. Er kwam een redactie, de Canon werd werd uitgebreid, er kwamen specifieke canons bij. Inmiddels telt de site ruim 300 ‘vensters’ die de bezoeker (zo’n 20.000 per maand) iets vertellen over de loop van de geschiedenis. Van een zo’n digitale Canon, de Canon Maatschappelijke Opvang, heb ik een prachtig boekje gemaakt. Hieronder de flaptekst:
Waarom gaf Gerrit Zalm de opvangsector een nieuwe impuls? ? De ‘coming out’ van daklozen leverde het Groot Walenburgs Vuilharmonisch Orkest in 1984 een gouden plaat op. ? ‘Regiobinding’ heette in de negentiende eeuw ‘domicilie van onderstand’. ? Wat is eigenlijk het verschil tussen de tuigdorpen van Wilders en de oude landloperskoloniën in Veenhuizen en Het Hoogeland? ? Wanneer raakte Nederland in de ban van NIMBY? ? Hoe kon het dat maar liefst 25.000 ongehuwde moeders na de Tweede Wereldoorlog via opvangvoorzieningen hun kind na de geboorte hebben afgestaan?

De Canon Maatschappelijke Opvang neemt de bezoeker mee in de rijke geschiedenis van opvangvoorzieningen. Aan de hand van 25 vensters wordt zicht geboden op de historische achtergronden van de zorg voor mensen die ontheemd zijn geraakt, tegenwoordig samengevat onder de term dak- en thuislozen. Elk venster vertelt een verhaal over een opmerkelijke gebeurtenis of trend in deze geschiedenis van insluiting/uitsluiting, een proces dat eigenlijk zo oud is als de mensheid. Het achterliggende idee van de Canon is professionals en betrokkenen bij de opvangsector het gevoel geeft dat ze deel uitmaken van een geschiedenis die de moeite van het vertellen waard is.

Deze Canon is een onderdeel van de Canon Sociaal Werk, een digitaal wikipendium dat op internet de geschiedenis van de brede sociale sector ontsluit (zie www.canonsociaalwerk.nl). Daar is ook de complete versie te raadplegen van de Canon Maatschappelijke Opvang, compleet met uitgebreid beeldmateriaal, literatuurverwijzingen, historische documenten, filmmateriaal en links. Wie meer wil weten van de moderne geschiedenis van de maatschappelijke opvang kan hier gaan schatgraven: www.canonopvang.nl.

Bestellen/info
cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Sociaal doe-het-zelven cover Eropaf Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Amargi Canon Sociaal Werk Beter Buren Coördinatie Goede Gieren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig