JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: Trust Noord
Subtitel
Auteur(s): Chris Keulemans, Floor Ziegler, Jos van der Lans en Simon van Dommelen
ISBN:
Prijs:
Uitgave: Tolhuistuin / Noorderparkkamer - Amsterdam-Noord
Datum: april-2012
56 pagina's  geïllustreerd
Inhoud:
In eigenzinnig Noord doen veel jonge kunstenaars iets wat welzijnswerkers niet meer kunnen opbrengen: ze trekken de wijk in, ze gaan er werken en wonen. Ze proberen op te gaan in de buurt, ermee te vergroeien, en zetten met wijkbewoners de verbeelding aan het werk. Dat leidt tot nieuwe verbindingen en initiatieven, zoals Noorderparkkamer, Broedstraten en Tolhuistuin. In Trust Noord vertellen de initiatiefnemers wat hen heeft bewogen en wat ze nog willen doen.

In de Noorderparkkamer, Broedstraten en Tolhuistuin zijn de afgelopen jaren zaadjes gepoot die langzaam maar zeker aan het ontkiemen zijn. Deze plekken zijn een Amsterdamse invulling van de weg die men in Engeland al is ingeslagen met Trusts, de weg die burgers in staat stelt om initiatieven te nemen en zich weer eigenaar te voelen van zaken die hen direct aangaan. Trusts zijn wijkondernemingen die gebouwen, plekken of andere eigendommen beheren of exploiteren. Maar het is vooral een andere manier van denken, van organiseren, van kijken naar de lokale economie. Met Trusts in Noord worden verschillende economisch motortjes op gang gebracht, die energie losmaken, burgers mobiliseren en creativiteit vrijmaken.

Trust Noord beschrijft hoe de drie initiatieven in Amsterdam-Noord de condities hebben geschapen voor de vorming van Trusts. Het is het begin van een gedroomde toekomst met tientallen zelforganisaties die dit Amsterdamse stadsdeel van een geheel nieuwe dynamiek kunnen voorzien. Maar Trust Noord biedt niet alleen een uitnodiging om mee te dromen, het is vooral een oproep aan overheden, organisaties, bedrijven en burgers om mee te doen en het in de praktijk waar te maken.

Download hier de pdf-versie

Bestellen/info
cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Sociaal doe-het-zelven cover Eropaf Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Amargi Canon Sociaal Werk Beter Buren Coördinatie Goede Gieren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig