JOS VAN DER LANS - BOEKDETAILS
Titel: Giftige bonbons
Subtitel
Auteur(s): Jos van der Lans
ISBN: 90 7062 210 6
Prijs: €  uitverkocht
Uitgave: De Haktol, Nijmegen
Datum: oktober 1986
88 pagina's  geïllustreerd
Inhoud:

Giftige bonbons is een bundeling ironische verhalen die Jos van der Lans schreef voor Aether, de maandelijkse talkshow van het Nijmeegs Politiek Kafee, uitgezonden tussen 1984 en 1986 via stadsradio Rataplan. Diverse onderwerpen passeren de revue: van fitness tot feminisme, van kraken tot Tsjernobyl. Van der Lans, een duidelijk produkt van de post-zestig generatie, put uitgebreid uit zijn verleden als recalcitrante zoon van zijn ouders, als ex-katholiek, als hippie, als activist. Dit levert een tiental verrassende, humoristische verhalen op, waarin de grote afrekening gelijke tred weet te houden met komische vormen van nostalgie. Giftige bonbons, waarin Leo van den Munkhof de tekeningen verzorgde, bevat persoonlijke ankedotes die uitgroeien tot scherpe diagnoses van moderne culturele ontwikkelingen. Van der Lans deelt smakelijke, maar giftige bonbons uit aan zijn generatiegenoten.

NBD|Biblion Recensie
Jos van der Lans (1954) is in Nijmegen niet onbekend als studentenleider, auteur en actievoerder. Voor een talkshow van het Nijmeegs Politiek Kafee en de illegale stadsradio Rataplan schreef hij een reeks columns die in Giftige bonbons werden gebundeld. Met milde ironie beschouwt Van der Lans een hele reeks actuele onderwerpen en laat onderwijl zijn persoonlijke geschiedenis de revue passeren. Zijn visies zijn zelden verrassend, zijn stijl is verre van literair of opwindend, maar toch slaagt Van der Lanserin geestige en speelse teksten te schrijven. Met grote eerlijkheid neemt hij ook afstand van de eigen idealen van destijds, zonder de oprechtheid van toen te verloochenen. Als deze columns niet zo Nijmeegs waren van inhoud, achtergrond en toonzetting, zou een groter publiek kunnen genieten van deze in wezen toegankelijke verhalen. Nu blijft het allemaal wat particulier en is enige kennis van de Nijmeegse geschiedenis onontbeerlijk voor beter begrip. Het boek is mooi uitgegeven en van geestige tekeningen voorzien.

C.L. van der Pluijm

  Presentatie van het boek met uiteraard een zeer toepasselijke cadeau voor de auteur: een doos Baronie-bonbons.
Ben Sajet, een leven lang sociale geneeskunde Ontsnappen aan aanbesteden Canon Beroepsverenigingen Sociaal Werk cover marktwerking voorbij De Key 150 jaar cover DEcentraal Buurtcooperatie Oostelijk Havengebied verhalen over de 3D's Canon Sociaal Werk Beter Buren Broodfonds Wikidstad Tolhuistuin Sociale vraagstukken Stichting Eropaf De Groene Amsterdammer Manifest Jaren Zeventig