Canon van modern sociaal werk in Nederland

1870-1920 Vrouwelijke pioniers  
helena mercier marie muller-lulofs marie kamphuis
emilie knappert helena mercier
Helena Mercier: grondlegster maatschappelijk werk

Eind negentiende eeuw stonden er markante vrouwen aan de wieg van het maatschappelijk werk. Dat was geen toeval, want in betere kringen leefde de opvatting dat juist vrouwen over de morele vermogens beschikten om sociale misstanden te bestrijden. Helena Mercier (1839-1910) was de pionier.

Zij begon in 1870 te publiceren over sociale verbetering, het feminisme en het maatschappelijk werk. Later was zij actief betrokken bij de introductie van ‘woonopzichteressen’,  het organiseren van volkskeukens en de oprichting van volkshuizen ‘ter verheffing van het volk’.  Met anderen richtte zij in 1899 de Opleidingsinrichting voor Sociale Arbeid op, die in 1903 werd omgedoopt in: School voor Maatschappelijk Werk.

In haar voetspoor traden Marie Muller-Lulofs (1854-1954), Emilie Knappert (1860-1952), en later in de twintigste eeuw Marie Kamphuis (1908-2004).

 
Literatuur:

  • Berteke Waaldijk, Jaap van der Stel en Geert van der Laan (red.), Honderd jaar sociale arbeid. Portretten en praktijken uit de geschiedenis van het maatschappelijk werk. Assen 1999
 
Links:
   
e-mail
homede canonverantwoordingwww.josvdlans.nl

De ontwikkeling van deze CANON wordt gesteund door:
TSS Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken
Fontsys Hogeschool Sociale Studies
Divosa
Verdiwel