Canon van modern sociaal werk in Nederland

  1914-1970 Onmaatschappelijkheidsbestrijding  
onmaatschappelijkheidbestrijding
onmaatschappelijkheidsbestrijding onmaatschappelijkheidsbestrijding
familie flodder
de tokkies
Aanvankelijk ging het om ‘ontoelaatbare gezinnen’, omdat huiseigenaren, woningbouwverenigingen en gemeenten deze niet als huurders wilden toelaten wegens wangedrag. Asociaal heette het in de volksmond, maar in kringen van beleid en bestuur kwam met verstrijken van de twintigste eeuw de tem onmaatschappelijkheid in zwang. In feite kwam de aanpak van deze gezinnen neer op gedwongen heropvoeding, vaak in aparte woonwijken of zelfs veraf gelegen woonscholen. De bloeiperiode van de onmaatschappelijkheidsbestrijding is van relatief recente datum: 1955-1965.

Maar daarna wekte de term snel afschuw op, de jaren zeventig deden de aanpak als paternalistische bevoogding in de ban. Daarmee is het probleem echter niet verdwenen, alleen vinden we het nu terug onder de noemer overlast. Zo kent Amsterdam het project Skaeve Huse, een aparte woonvoorziening voor mensen die in hun huidige woonsituatie regelmatig overlast veroorzaken op een locatie waar ze anderen niet echt kunnen storen en onder toezicht van een professionele woonbegeleider. Het is zelfs tot amusement verheven: de familie Flodder of de roadshow van de Tokkies.

Literatuur:

  • Adrianne Derksen en Loes Verplanke, Geschiedenis van de onmaatschappelijkheidsbestrijding in Nederland 1914-1970. Meppel 1987.
  • Herman Milikowki, Lof der onaangepastheid. Een studie in sociale aanpassing, niet-aanpassing en onmaatschappelijkheid. Meppel 1967.
  • Ali de Regt, Arbeidersgezinnen en beschavingsarbeid. Ontwikkelingen in Nederland 1870-1940. Amsterdam 1995.
Links:
 
e-mail
homede canonverantwoordingwww.josvdlans.nl

De ontwikkeling van deze CANON wordt gesteund door:
TSS Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken
Fontsys Hogeschool Sociale Studies
Divosa
Verdiwel