Canon van modern sociaal werk in Nederland

  1974 Carel Muller & Nieuw Dennendal  
carel muller nieuw dennendal
piet reckman en carel muller
Op 3 juli 1974 werd in de zwakzinnigeninrichting Dennendal van de Willem Arntsz-Stichting in Den Dolder het paviljoen Lorentz ontruimd, de medewerkers werden gearresteerd, honderden bezetters en sympathiserende ouders op straat gezet, de verstandelijk-gehandicapten met bussen naar de Rijks Psychiatrische Inrichting in Eindhoven afgevoerd. Premier Den Uyl sprak van 'een persoonlijke nederlaag'.

De affaire draaide om de vraag wat kon worden gedaan om verstandelijk gehandicapte mensen te bevrijden uit hun apartheid en afzondering. De Dennendal-staf, onder leiding van Carel Muller, wilde een ‘verdunningsexperiment’, waarin verstandelijke gehandicapten temidden van andere burgers hun leven konden leiden. Dat experiment werd met harde hand een halt toegeroepen, maar de gedachte vond daarna alsnog haar weg naar buiten.

In vrijwel alle zorgsectoren is ‘vermaatschappelijking’ inmiddels uitgegroeid tot een steutelwoord in het beleid. Niks apart zetten, gewoon zorgen temidden van anderen. De geest van Carel Muller is in ons allen neergedaald.

Literatuur:

  • Evelien Tonkens, Het zelfontplooiingsregime. De actualiteit van Dennendal en de jaren zestig. Amsterdam 1999.
  • A.J. Heerma van Voss, De haas en de jager, Amsterdam 1993. Zie de hoofdstukjes 'De voorbeeldige zwakzinnige' en 'De kracht van Dennendal'.
  • J.J. Dankers en A.A.M. van der Linden, Om het geluk van de zwakzinnige, De geschiedenis van Dennendal 1969-1994, Utrecht 1994.
Links:
 
e-mail
homede canonverantwoordingwww.josvdlans.nl

De ontwikkeling van deze CANON wordt gesteund door:
TSS Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken
Fontsys Hogeschool Sociale Studies
Divosa
Verdiwel