Canon van modern sociaal werk in Nederland

  1968-1975 Sociale Academie De Horst  
luchtfoto de horst
ansichtkaart de horst
schaefer
Sociale Academie de Horst in Driebergen groeide uit tot het symbool van het progressieve welzijnswerk, zoals dat uit de roerige jaren zestig voortkwam. De Horst werd in 1945 opgericht als een opleiding voor ‘Werkers in Kerkelijke Arbeid’ en maakte deel uit van hervormde vormingscentrum Kerk en Wereld. Vanaf 1963 krijgt de Horst subsidie als erkende School voor Maatschappelijk Werk en begint de instelling de tijdgeest in te groeien.

Eind jaren zestig wordt de Horst een democratisch laboratorium waarin studenten en docenten samen de dienst uitmaken. De opleiding wordt het toonbeeld van geëngageerd en maatschappijkritisch welzijnswerk, met docent Piet Reckman als personificatie daarvan. Boeken als Sociale Actie (1971), Hoe anders? Over maatschappijverandering (1980) en Leren is ageren (1983) gaan als warme broodjes over de toonbank.

Vanaf het midden van de jaren zeventig beginnen de verhoudingen op De Horst weer te normaliseren, maar voor columnisten als Jan Blokker houdt de rode Horst-geschiedenis nooit meer op. Wat het bruine café voor Simon Carmiggelt was, dat was de sociale academie De Horst in Driebergen voor Blokker: een nooit opdrogende bron van inspiratie om de zachte heelmeester te kijk te zetten. In 2005 is De Horst opgegaan in Hogeschool Utrecht.

Literatuur:

  • Maarten van der Linde, De Horst 1945 - 2005. Biografie van een buitenbeentje. Amsterdam, SWP, 2005. ISBN 90 6665 6980
  • H.C.M. Michielse, De burger als andragoog. Een geschiedenis van 125 jaar welzijnswerk. Meppel, 1977.
Links:
 
e-mail
homede canonverantwoordingwww.josvdlans.nl

De ontwikkeling van deze CANON wordt gesteund door:
TSS Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken
Fontsys Hogeschool Sociale Studies
Divosa
Verdiwel